Natječaj za nove zborske skladbe Cro Patria 2023.

27. Međunarodni zborski festival CRO PATRIA 2023.

 

O FESTIVALU

CRO PATRIA je u svjetskim razmjerima jedinstven projekt koji promovira zborsko pjevanje i suvremeno zborsko stvaralaštvo, a organizira ga Glazbena mladež Split. Riječ je o međunarodnom projektu na kojem sudjeluju zborovi, skladatelji, pjesnici, članovi ocjenjivačkih sudova kako iz Hrvatske, tako i iz drugih zemalja.
Ovim programom nastoji se poticati suvremeno, umjetnički vrijedno stvaralaštvo na polju duhovne glazbe, ali i poezije, pa su za svaki od segmenata utemeljene posebne nagrade i plakete −  rad akademskih hrvatskih likovnih umjetnika.

POZIV

Pozivaju se skladatelji da se prijave za sudjelovanje na međunarodnom natječaju za nove zborske skladbe na  27. Međunarodnom zborskom festivalu CRO PATRIA 2023.

Prijave se primaju do 20.4.2023. g.

Na natječaj se mogu prijaviti zborske skladbe a cappella za mješoviti, muški, ženski i dječji zbor pisane na bilo kojem jeziku u trajanju do 5 minuta. Skladbe moraju biti duhovne. Osim same kvalitete skladbe, pri odabiru se uzima u obzir i njezina izvedivost.
Prijava je besplatna.


SMJERNICE

 • Na natječaj se mogu prijaviti svi skladatelji, neovisno o dobi i nacionalnosti, dosadašnji prijavitelji i nagrađivani skladatelji.
 • Svaki skladatelj može prijaviti najviše tri skladbe.
 • U partituri je potrebno naznačiti ime i prezime autora teksta.
 • Za stihove koji nisu pisani na hrvatskom, engleskom ili latinskom jeziku potrebno je poslati hrvatski ili engleski prijevod.
 • Autori jamče originalnost skladbi.
 • Partiture poslane na natječaj ne vraćaju se.
 • Skladatelj može predložiti zbor za izvođenje svoje skladbe.
 • Slanjem radova na natječaj autori prenose pravo na organizatora da odabrane skladbe tiska, snimi na nosačima zvuka i slike, prenosi putem radija i televizije te da navedena prava prenese na treće osobe. Sva ostala prava autori zadržavaju za sebe.

KAKO SE PRIJAVITI?

 • Svaka partitura mora biti označena šifrom od sedam znakova.
 • Ista šifra mora biti naznačena na posebnoj zatvorenoj omotnici u kojoj se nalaze podatci i kontakti skladatelja.
 • Omotnica ujedno mora sadržavati skladateljevu izjavu da prijavljena skladba nije objavljena niti nagrađivana na drugim natjecanjima.
 • Skladatelji trebaju svoje skladbe (napisane  u programu Sibelius 6 ili 7 ili nekom drugom/sličnom suvremenom programu ) poslati zajedno sa zatvorenom omotnicom − kako je gore navedeno na navedenu adresu:

Glazbena mladež Split
Zagrebačka 23
21000 Split
s naznakom: NE OTVARAJ – 27. CRO PATRIA – nove skladbe

 


OCJENJIVANJE I NAGRADE

Skladbe će ocjenjivati ocjenjivački odbor. Odluka odbora je konačna i na nju se nije moguće žaliti. Ocjenjivanje je podijeljeno u dvije faze.
U prvoj fazi ocjenjivački sud će odlučiti koje će se skladbe izvoditi na 27. Međunarodnom zborskom festivalu CRO PATRIA 2023.
Organizator će obavijestiti autora o prihvaćanju skladbe do 1.6. 2023. godine.  Autor jamči da do završetka Festivala CRO PATRIA 2023. prijavljena i od strane ocjenjivačkog suda odabrana skladba neće biti javno izvođena.

U drugoj fazi natjecanja ocjenjivački odbor će nagraditi tri najbolje skladbe.

Nagrade su:

 1. zlatna plaketa Canticum novum,
 2. srebrna plaketa Canticum novum,
 3. brončana plaketa Canticum novum.

Autor pobjedničke skladbe (skladba nagrađena zlatnom plaketom Canticum novum) bit će nagrađena i novčanom nagradom od 500 eura te će biti pozvan u ocjenjivački odbor natječaja za nove zborske skladbe idućeg festivala.
Ocjenjivački odbor može dodijeliti posebno priznanje za Najbolju novu skladbu mladog skladatelja. Priznanje ne uključuje novčanu nagradu.
Organizator će nastojati dogovoriti izvođenje svih skladbi odabranih u prvom krugu natjecanja.  Slanje prijave i sudjelovanje u natjecanju podrazumijeva prihvaćanje ovih propozicija.